search_api_autocomplete
Home

Tweejaarlijks verslag over het aanvullend pensioen voor werknemers

Persbericht
Informatie: de letter i, afgebeeld in een blauwgrijze cirkel op een lichtgrijze achtergrond

De FSMA publiceert het tweejaarlijks verslag over het aanvullend pensioen voor werknemers over de periode 2020 en 2021.

Het verslag bevat informatie over de sectorale pensioenstelsels, de bedrijfspensioenstelsels en het Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers (VAPW).

De voornaamste vaststellingen zijn de volgende:

  • Op 1 januari 2022 zijn er 3.821.732 unieke werknemers die een aanvullend pensioen opbouwen. 2.324.677 werknemers doen dat binnen een sectoraal pensioenstelsel, 2.117.825 werknemers zijn aangesloten bij een bedrijfspensioenstelsel en 1.115 werknemers bij een VAPW.
    • Groei - Voor de sectorale pensioenstelsels betekent dit een stijging van 10 procent ten opzichte van 1 januari 2020, zelfs na de omvorming van een aantal sectorstelsels in bedrijfspensioenstelsels; voor de bedrijfspensioenstelsels een stijging van 7 procent.
    • Cumul - Van de werknemers is 18 procent zowel aangesloten bij een bedrijfspensioenstelsel als bij een sectorstelsel (711.472). Andere mogelijke cumulsituaties komen veel minder voor.
    • Dekkingsgraad - De thans actieve aangeslotenen bij een sectorstelsel en een bedrijfspensioenstelsel vormen respectievelijk 38 procent en 36 procent van het aantal actieve werknemers op de arbeidsmarkt. Voor wat het VAPW betreft, is er sprake van een dekkingsgraad van slechts 0,02 procent.
    • Geslacht - Het gaat overwegend om mannen, maar jaar na jaar is er sprake van een lichte gelijkmatige toename van het aandeel vrouwen. De verhouding man/vrouw voor de actieve aansluitingen is als volgt:
      • 59 procent/41 procent bij sectorstelsels (61 procent/39 procent in 2015),
      • 55 procent/45 procent bij bedrijfspensioenstelsels (60 procent/40 procent in 2015) en
      • 53 procent/47 procent bij het VAPW.
  • Op 1 januari 2022 zijn er 52 sectorstelsels, 123.341 bedrijfspensioenplannen en 1.118 VAPW‑overeenkomsten.
    • Aard van de toezegging - het leeuwendeel van de toezeggingen betreft zowel voor de sectorstelsels (88 procent) als voor de bedrijfspensioenstelsels (84 procent) pensioentoezeggingen van het type ‘vaste bijdragen’.
    • Toezegging met solidariteitsluik - binnen de sectorstelsels zijn er 31 toezeggingen met een solidariteitsluik; bij de bedrijfspensioenstelsels is er sprake van 20 solidariteitstoezeggingen. 872.865 werknemers zijn actief aangesloten bij een solidariteitstoezegging in het kader van een sectorstelsel en 10.333 bij een solidariteitstoezegging in het kader van een bedrijfspensioenstelsel.

Er wordt voornamelijk in 2020, maar ook in 2021, een grote stijging vastgesteld (meer dan een verdrievoudiging) van solidariteitsprestaties binnen sectorale pensioenstelsels die erop gericht zijn om het aanvullend pensioen tijdens periodes van tijdelijke werkloosheid verder te financieren. Het gaat daarbij voornamelijk om solidariteitsprestaties die werden verricht naar aanleiding van economische werkloosheid. Dit is waarschijnlijk te verklaren door de coronacrisis, een periode waarin een stijgend aantal werknemers tijdelijk werkloos waren en waarin de overheid bijzondere maatregelen nam.

  • Beheer
    • In totaal beheren 7 verzekeringsondernemingen en 10 pensioenfondsen minstens één pensioentoezegging in het kader van een sectoraal pensioenstelsel. Wat de bedrijfspensioenstelsels betreft, gaat het om 19 verzekeringsondernemingen en 122 pensioenfondsen. De VAPW-overeenkomsten worden beheerd door 3 verzekeringsondernemingen.
    • Wat de verworven reserves betreft, beheren verzekeringsondernemingen 40 procent van de verworven reserves binnen sectorstelsels tegenover 60 procent door pensioenfondsen. Wat de bedrijfspensioenstelsels betreft, is dat respectievelijk 75 procent tegenover 25 procent. De verworven reserve is het bedrag aan pensioenreserve dat een aangeslotene op een bepaald ogenblik tijdens zijn loopbaan al heeft opgebouwd en dat verworven is op moment van uitdiensttreding of pensionering.
    • Alle door sectorale inrichters gesloten verzekeringsovereenkomsten behoren tot tak 21, goed voor 5,3 miljard euro aan pensioenverplichtingen, behalve voor één sector waarvoor 129 miljoen euro aan pensioenverplichtingen binnen tak 23 wordt beheerd. Bij de bedrijfspensioenstelsels beheren verzekeringsondernemingen 42,5 miljard euro (96 procent) aan verworven reserves via een tak 21 product. Binnen de VAPW‑overeenkomsten wordt 1.667.896 euro aan verworven reserves beheerd via een verzekeringsproduct dat gebaseerd is op een combinatie van tak 21 en 23 (80 procent).
  • Voor de sectorale pensioenstelsels werd ook gepolst naar het rendement en de kosten voor 2021.
    • Een werknemer kreeg gemiddeld een rendement van 2,47 procent toegekend in het kader van zijn pensioentoezegging van het type ‘vaste bijdragen’ of ‘cash balance’.
    • In verhouding tot de reserves komen de totale aangerekende toeslagen door verzekeringsondernemingen gemiddeld neer op 0,19 procent, terwijl bij pensioenfondsen de gemiddelde kosten op 0,15 procent neerkomen.
  • Hoewel het aantal werknemers dat is aangesloten bij een sectorstelsel ongeveer even hoog is als het aantal werknemers aangesloten bij een bedrijfspensioenstelsel, ligt het financiële zwaartepunt toch duidelijk binnen de bedrijfspensioenstelsels:
    • Op 1 januari 2022 is er voor 5,4 miljard euro aan globale reserves opgebouwd bij de sectorale pensioenstelsels, tegenover 59,3 miljard euro aan reserves binnen de bedrijfspensioenstelsels en 2,1 miljoen euro aan pensioenreserves binnen de VAPW‑overeenkomsten.
    • De gemiddelde reserve bedraagt 2.386 euro bij de sectorplannen en 28.600 euro bij bedrijfspensioenstelsels. Binnen VAPW-overeenkomsten hebben de betrokken werknemers gemiddeld 1.953 euro aan pensioenreserves opgebouwd.
    • De mediaanreserve bedraagt 839 euro bij de sectorstelsels, 5.770 euro bij de bedrijfspensioenstelsels en 1.833 euro bij de VAPW-overeenkomsten.

U kan dit verslag ook consulteren op onze website onder de rubriek 'Pensioenen'.