search_api_autocomplete
Home

De FSMA lanceert een videocampagne om het grote publiek te sensibiliseren voor onlinefraude

Persbericht
Animatiefilms ontwikkeld door de FSMA

Vandaag releaset de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) een aantal sensibiliserings- en preventiefilms over beleggings- en kredietfraude. Deze campagne is des te zinvoller omdat ze wordt uitgerold in tijden van coronacrisis en veralgemeend telewerk, waarin consumenten steeds vaker te maken krijgen met oplichtingspraktijken van frauduleuze actoren.

Bij twijfel of een aanbieding van financiële producten/diensten al dan niet frauduleus is, contacteren steeds meer consumenten de FSMA voor ze hun geld investeren. In 2020 ontving de FSMA 1.555 fraudemeldingen, zo’n 50% meer dan in 2018. Met de ontwikkeling van video’s met getuigenissen en animatiefilms zet de FSMA een nieuwe stap in haar inspanningen om een nog breder publiek voor dergelijke fraudepraktijken te sensibiliseren. Dit initiatief sluit aan bij de digitale campagne "Ongelooflijk aanbod? Begin met een nee!" die zij in 2020 voerde.

De eerste 3 animatiefilms zijn al beschikbaar op de FSMA-website!

Bekijk ze zeker als u zich de volgende vragen stelt:

  • Hoe herken en vermijd ik beleggings- en kredietfraude?
  • Wat zijn de belangrijkste mechanismen van dit soort fraude?
  • Hoe herken ik cloned firms?
  • Wat moet ik doen als ik het slachtoffer word van dergelijke fraude?
  • Hoe herken en vermijd ik fraude met cryptomunten?

In de komende maanden volgen nog meer films, zowel films met getuigenissen van slachtoffers van de thans meest courante fraudepraktijken als animatiefilms over vier specifieke fraudesoorten, nl. kredietfraude, fraudeleuze onlinehandelsplatformen, frauduleuze vermogensbeheeraanbiedingen en ‘boiler room’-fraude.

Denk aan onze 3 tips als u vreest dat een aanbieding een poging tot oplichting is:

  • Als u de minste twijfel heeft over het regelmatige karakter van een aanbod van financiële diensten, aarzel dan niet om rechtstreeks contact op te nemen met de FSMA via het contactformulier voor consumenten.
  • Raadpleeg de FSMA-website en ontdek hoe u oplichtingspraktijken kan herkennen en vermijden.
  • Doe tot slot de test op de FSMA-website als u wil weten of de aanbieding die u heeft ontvangen, een poging tot oplichting is.