search_api_autocomplete
Home

Misbruik van de naam en het logo van de FSMA bij frauduleuze aanbiedingen

Waarschuwing
Recovery room: twee mannen schudden elkaar de hand terwijl een man geld in de binnenkant van de andere man zijn vest steekt

De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) waarschuwt het publiek voor oplichters die haar naam en logo misbruiken om consumenten te misleiden.

De FSMA heeft onlangs vernomen dat personen die zich voordoen als werknemers van de FSMA, consumenten via e-mail of telefonisch contacteren en beweren dat ze slachtoffers van oplichtingspraktijken kunnen helpen om het geld dat ze verloren zijn te recupereren. Deze consumenten zouden ook een contract hebben gekregen met het logo en de naam van de FSMA. Dit is recovery room-fraude.

De oplichters gebruiken daarbij e-mailadressen die eindigen op @fsmabelgium.com. E-mails die afkomstig zijn van dergelijke e-mailadressen zijn niet verstuurd door de FSMA en moeten als frauduleus worden beschouwd.

De fraudeurs maken misbruik van de identiteit van de FSMA in een poging hun slachtoffers geld afhandig te maken of informatie te ontfutselen. De FSMA heeft die informatie dan ook overgemaakt aan de gerechtelijke autoriteiten.

De FSMA raadt de consumenten aan uitermate voorzichtig te zijn als zij ongevraagd worden gecontacteerd, en vooral niet in te gaan op de vraag om geld over te maken voor financiële diensten of producten die de FSMA zogezegd aanbiedt. De FSMA is geen financiële instelling en biedt consumenten geen financiële diensten of producten aan. Bovendien zijn financiële toezichthouders, zoals de FSMA, niet bevoegd om verloren beleggingen terug te vorderen. Zij zullen slachtoffers van beleggingsfraude daarvoor dan ook nooit contacteren. Tot slot benadrukt de FSMA dat ze consumenten nooit vraagt om hun financiële gegevens over te maken of om te betalen voor bepaalde diensten. Bij de minste twijfel kan u altijd rechtstreeks contact opnemen met de FSMA via het contactformulier voor consumenten.