search_api_autocomplete
Home

20. Wat is de impact van MiCA op het reglement?

MiCA, de Europese verordening over cryptoactiva[1], voert onder andere vereisten in op het vlak van de transparantie bij aanbieding aan het publiek en toelating tot de handel van cryptoactiva. MiCA regelt ook de vergunningverlening aan en het toezicht op aanbieders van cryptoactivadiensten ('CASP’s'), uitgevers van activagerelateerde tokens ('ART’s') en uitgevers van e-moneytokens ('EMT’s'). De FSMA heeft reeds informatie verschaft over de toepassing van MiCA in de Belgische rechtsorde en de impact voor CASP’s.

De meeste bepalingen van MiCA zijn van toepassing sinds 30 december 2024. De bepalingen over ART’s en EMT’s  zijn reeds van toepassing sinds 30 juni 2024.

MiCA regelt de reclame die wordt gevoerd bij de aanbieding aan het publiek en de toelating tot de handel van cryptoactiva, alsook de reclame door CASP’s. Deze bepalingen hebben een rechtstreekse werking in de Belgische rechtsorde en hebben voorrang op de bepalingen van het reglement, indien dit laatste van toepassing zou zijn.

Reclame die wordt gemaakt bij de commercialisering van virtuele munten aan consumenten in België en die binnen het toepassingsgebied van MiCA valt, wordt dus geregeld door de MiCA-bepalingen en niet door het reglement. 

Indien deze reclame buiten het toepassingsgebied van MiCA valt, dan blijft zij uiteraard onderworpen aan het reglement. Dit is bijvoorbeeld het geval voor:

  • Reclame die wordt gevoerd bij de commercialisering van virtuele munten aan consumenten in België door personen die geen cryptoactivadiensten verlenen. Zo blijven influencers of tussenpersonen die reclame voeren bij de commercialisering van virtuele munten aan consumenten in België,[2] onderworpen aan het reglement;
  • Reclame die wordt gemaakt bij de aanbieding aan het publiek van virtuele munten die kwalificeren als cryptoactiva zonder identificeerbare uitgever (cfr. overweging 22 van MiCA). Zo blijft reclame voor een aanbieding aan het publiek van bijvoorbeeld bitcoins onderworpen aan het reglement. Niettemin, wanneer cryptoactivadiensten in verband met dergelijke cryptoactiva worden verleend, is MiCA van toepassing en niet het reglement (zie hoger).

De voorrang van MiCA op het reglement met betrekking tot CASP’s geldt enkel voor ondernemingen die al een vergunning hebben als CASP onder MiCA en die geen gebruik maken van het overgangsregime bepaald in artikel 143, § 3 van MiCA. CASP’s die hun diensten in België leveren onder het overgangsregime, moeten voor de reclame bij de commercialisering van virtuele munten aan consumenten in België nog steeds het reglement naleven.


 


[1]     Verordening (EU) 2023/1114 van het Europees Parlement en de Raad van 31 mei 2023 betreffende cryptoactivamarkten en tot wijziging van Verordeningen (EU) nr. 1093/2010 en (EU) nr. 1095/2010 en Richtlijnen 2013/36/EU en (EU) 2019/1937.

[2]     Wanneer deze personen cryptoactivadiensten zouden verlenen, moeten ze uiteraard zelf een vergunning als CASP onder MiCA hebben en wordt de reclame voor die cryptoactivadiensten door MiCA geregeld.