search_api_autocomplete
Home

Het regelgevend kader van toepassing op VASP’S

Persbericht
Virtual Service Asset Providers (VASP)

De FSMA herinnert eraan dat de activiteit van aanbieder van diensten voor het wisselen tussen virtuele valuta en fiduciaire valuta en van aanbieder van bewaarportemonnees (VASP) tot op heden niet is gereglementeerd, behalve inzake de strijd tegen witwassen van geld en financiering van terrorisme (AML).

Een wet van 20 juli 2020 die de 5de antiwitwasrichtlijn omzet, voerde de AML-verplichtingen in Belgisch recht in. Die wet implementeert een inschrijvingsverplichting voor VASP’s en wijst de FSMA als toezichthoudende autoriteit aan.

Ondernemingen die al actief waren bij de inwerkingtreding van de nieuwe reglementering op 1 mei 2022, kwamen in aanmerking voor een zogenaamde (bij koninklijk besluit georganiseerde) grandfathering-regeling. Met toepassing van die overgangsregeling mogen de reeds actieve ondernemingen hun activiteiten voorlopig voortzetten tot de FSMA zich over hun inschrijvingsaanvraag uitspreekt, op de dubbele voorwaarde dat zij de FSMA er voor 1 juli 2022 van in kennis stelden deze activiteit te verrichten, en dat zij voor 1 september 2022 een inschrijvingsaanvraag als VASP indienden.

Het sinds 2018 actieve Bit4You heeft die mogelijkheid benut en is dus automatisch op de lijst van ondernemingen met een voorlopige toelating ingeschreven.

Bij haar onderzoek van de door Bit4You ingediende aanvraag tot inschrijving, heeft de FSMA alles in het werk gesteld om na te gaan of Bit4You alle geldende inschrijvingsvereisten ingevolge de omzetting van de 5de antiwitwasrichtlijn naleefde.

Bit4You heeft haar volledige governancestructuur moeten aanpassen nadat de FSMA onregelmatigheden had vastgesteld in de inschrijvingsaanvraag. Na de ondergang van Coinloan, heeft Bit4You zijn activiteiten opgeschort en trok ze haar inschrijvingsaanvraag uiteindelijk op 2 mei 2023 in. Daardoor verloor ze automatisch ook onmiddellijk haar voorlopige toelating. De FSMA had voorafgaand Bit4You haar intentie meegedeeld om de vraag tot inschrijving te weigeren en had de Procureur des Konings in kennis gesteld van de onregelmatigheden die ze in hoofde van het vroegere management had vastgesteld.

De Europese MiCA-verordening, die begin 2025 in werking zou moeten treden, zal meer algemene en in het bijzonder prudentiële regels voor crypto-activiteiten invoeren. Ondertussen blijven de waarschuwingen voor de risico’s verbonden aan het gebruik van cryptomunten die de Belgische (waaronder de FSMA) en de Europese toezichthouders publiceren, van toepassing.