De voorbije weken ontving de FSMA klachten van consumenten over nieuwe frauduleuze tradingplatformen die actief zijn op de Belgische markt.
Deze tradingplatformen proberen potentiële slachtoffers nieuwsgierig te maken via nepadvertenties op sociale media of online videoplatformen. In deze nepadvertenties heeft een (bekende) persoon het vaak over een methode of project om snel rijk te worden. De tradingplatformen maken soms ook gebruik van mobiele applicaties om slachtoffers te lokken. Deze nepadvertenties en mobiele applicaties bieden vaak een bepaalde virtuele munt, tradingsoftware of –opleiding aan. Na het klikken op de advertentie of het downloaden van de mobiele applicatie en het invullen van contactgegevens, worden de slachtoffers doorgaans snel opgebeld door de oplichters met een concreet beleggingsvoorstel (in aandelen, alternatieve beleggingen, virtuele munten, enz...). Andere tradingplatformen treden in contact met consumenten via dating apps en nepaccounts op sociale media. Veel tradingplatformen gebruiken hiernaast groepen op WhatsApp en Telegram.
De FSMA merkt op dat verschillende frauduleuze tradingplatformen een zogenaamd 'affiliate programma' voorstellen aan consumenten. Deze programma’s vertonen kenmerken van een piramidefraude.
Deze platformen gaan erg agressief te werk. Om betrouwbaar over te komen, beweren deze platformen vergund te zijn bij fictieve toezichthouders. De oplichters proberen slachtoffers zelfs te overtuigen hun computer vanop afstand te laten ‘overnemen’ om zo bepaalde overschrijvingen te doen. De oplichters proberen slachtoffers bovendien te overtuigen om steeds grotere sommen te beleggen. Zij beweren dat slechts één bijkomende betaling nodig is om hun gelden vrij te krijgen. Dit is een techniek om nog meer geld af te troggelen van hun slachtoffers.
Slachtoffers die hiermee instemmen, klagen er in het bijzonder over dat:
- zij het door hen belegde geld nooit kunnen recupereren, of
- zij eenvoudigweg niets meer horen van het platform waarbij zij geld hebben belegd.
In dergelijke gevallen is er hoogstwaarschijnlijk sprake van beleggingsfraude, waarbij oplichters niet enkel zonder de vereiste vergunningen handelen, maar de geïnvesteerde gelden zelfs verduisteren. In dergelijke gevallen slagen investeerders er vaak niet in om de geïnvesteerde bedragen te recupereren, daar deze illegale dienstverleners vaak in het buitenland gevestigd zijn.
***
De voorbije weken zijn op het internet daarnaast diverse nieuwe tradingplatformen opgedoken.
De FSMA raadt ten zeerste af om in te gaan op aanbiedingen van financiële diensten afkomstig van de volgende nieuwe tradingplatformen:
- Assets-Access (https://www.assets-accessltd.com; https://asset-access.com/)
- A-trade International (https://atrintl.com/)
- BingX (https://bingsaub.com/). Deze website is een frauduleuze clone van UAB BingX EU (https://bingx.com/) en heeft geen enkel verband met deze vennootschap.
- Bitelitgroup (https://bitelitgroup.com/; https://bitelitgrp.com/)
- Bitradercode (https://bitradercode.com/)
- Common Investments (https://commoninvestments.co/)
- Comovest (https://comovest.com/)
- DBSINVESTING (https://dbsinvesting.com/)
- ECB crypto (https://ecbcrypto.com/)
- Enduring Markets (https://enduring-markets.com/)
- Erzinex (https://www.erzinex.com/)
- Finextrader (https://finextrader.com/)
- Fivoro (https://fivoro.com/)
- GlobalX (https://globalx.company/)
- Intelligence Prime Capital (http://www.intelligenceprimecapital.com/)
- Invest Dominate Group (https://invest-dg.com/)
- Invest Ehub (https://invest-ehub.com/)
- Ip-t.trade (https://ip-t.trade/)
- Keller Finance (https://www.kellerfin.com/)
- Librapros (https://www.librapros.com/)
- Linitybase (https://linitybase.com/; https://linitybase.info/)
- MIT-IC (https://www.mit-ic.com; https://www.mit-ic.net/)
- Nextonbid (https://nextonbid.com/)
- Pocket Option (https://pocketoption.com/en; https://po.trade/en; https://pocketoption.app/)
- Polar BTC (https://www.polarbtc.com/)
- PrimeOlympicPro (https://primeolympicpro.com/)
- Priority-Trading (https://priority-trading.com/, https://www.priority-trading.net)
- Sallix Capital (https://sallixcapital.com/)
- Seastock-24 (https://seastock24.com/)
- SolidusX (https://solidusx.com/)
- Spotinvest (https://www.spotinvest.com/)
- Stockswide (https://stockswide.com/)
- SwissFxBank (http://swissfxbank.com/; https://www.swissfxbank.live/)
- T4trade (https://www.t4trade.com/)
- Topologyfis (https://topologyfis.com/en/)
- Torocoin (https://torocoin.io/; https://toroc.io/)
- Torrocapital (https://torrocapital.com/)
- Winvestock (https://winvestock.com/; https://winvestock.net/)
***
Om fraude te vermijden, raadt de FSMA de beleggers aan om steeds de identiteit te controleren van de vennootschap die hun een belegging aanbiedt (handelsnaam, land van vestiging, maatschappelijke zetel, enz.). Vertrouw nooit een vennootschap die niet duidelijk kan worden geïdentificeerd.
Ga ook steeds na of de vennootschap over de vereiste vergunning beschikt. Een eenvoudige opzoeking op de website van de FSMA is daarvoor al voldoende. Let op! Wees steeds op uw hoede voor ‘cloned firms’: deze vennootschappen doen zich voor als andere gereglementeerde vennootschappen, hoewel zij met die vennootschappen geen enkele band hebben. Om deze vorm van fraude te vermijden, kunnen beleggers de e-mailadressen of contactgegevens van de betrokken vennootschappen onderzoeken, omdat die elementen het mogelijk maken deze vorm van fraude op te sporen.
Meer dan ooit is voorzichtigheid geboden. Aarzel niet om, bij de minste twijfel en vóór u een (bijkomende) betaling uitvoert, de FSMA rechtstreeks te contacteren via het contactformulier voor consumenten op haar website. Aarzel ook niet om de FSMA te verwittigen als u in aanraking komt met een verdachte vennootschap waarover de FSMA nog geen waarschuwing heeft gepubliceerd.
Indien u slachtoffer bent geworden van beleggingsfraude raadt de FSMA u aan om klacht neer te leggen bij de lokale politie of de gerechtelijke autoriteiten.
Als oplichters er bovendien in zouden slagen uw computer ‘over te nemen’ en zo bepaalde overschrijvingen te doen, raden wij u aan ook contact op te nemen met uw bank en indien nodig uw wachtwoorden te vernieuwen.
***
Meer aanbevelingen over de preventie van beleggingsfraude zijn te vinden op de pagina ‘Hoe fraude herkennen en voorkomen?‘ op de website van de FSMA. Bekijk ook de sensibiliseringsvideo’s.