Bij piramidefraude belooft de initiatiefnemer van de piramide de beleggers investeringen met een hoog rendement, ver boven de markt.
De fraudeur neemt de eerste stortingen in ontvangst van beleggers die zich hebben laten verblinden door de voorgespiegelde winst. Maar in tegenstelling tot wat hen is voorgehouden, belegt hij hun geld niet. Het piramidesysteem houdt in dat de deelnemers zelf nieuwe beleggers moeten aanbrengen, waardoor ze nog meer winst kunnen behalen. Nieuwe beleggers die in het systeem stappen, brengen geld binnen dat alweer niet wordt belegd, maar deels wordt gebruikt om de eerste deelnemers te vergoeden.
Alle beleggers samen vormen zo een piramide. Hoe hoger je in de piramide staat, hoe groter de kans dat je veel geld verdient. Zoals bij ponzifraude vallen de fraudeurs door de mand als er te weinig nieuwe beleggers bijkomen.
Wees voorzichtig want als je deelneemt aan zo’n piramidespel riskeer je niet enkel je geld te verliezen maar ook medeplichtig te worden bevonden aan een strafrechtelijk misdrijf. Als een belegger immers, in een piramidesysteem, een vergoeding uitbetaald krijgt voor het aanbrengen van nieuwe beleggers in de piramide, veeleer dan voor de verkoop of het verbruik van producten, vormt dit een oneerlijke handelspraktijk.
Ben je bang dat een aanbod een poging tot oplichting is?
Ben je slachtoffer van beleggingsfraude of kredietfraude en weet je je geen raad?
Neem onmiddellijk contact op met de FSMA.
Trap niet in de val, volg onze adviezen!
Controleer altijd de identiteit van de aanbieder: zijn naam, zijn maatschappelijke zetel, het land waar hij beweert gevestigd te zijn, zijn contactgegevens, zijn vergunning voor dergelijke aanbiedingen ...
Vertrouw nooit een aanbieder die je niet duidelijk kan identificeren. Als de onderneming buiten de Europese Unie is gevestigd, bedenk dan dat er moeilijkheden kunnen ontstaan mocht je in een conflictsituatie terechtkomen en een rechtsvordering willen instellen.
Wees beducht voor 'cloned firms'.
Dat zijn ondernemingen die zich uitgeven voor andere, legitieme ondernemingen waarmee ze geen enkele band hebben. Vaak gaat het om identiteitsdiefstal. Door de e-mailadressen of de contactgegevens van beide ondernemingen te vergelijken, kan je deze fraude op het spoor komen.
Vraag de aanbieder altijd om je duidelijke en verstaanbare informatie te bezorgen. Lees die informatie met een kritische blik.
Beleg nooit in een product als je niet perfect begrijpt wat het precies inhoudt. Controleer altijd de informatie die je krijgt.
Tot slot, wees op je hoede als een verkoper je buitensporige winst belooft.
Als een rendement te mooi is om waar te zijn, is het dat meestal ook!