Consumenten

Bij deze vorm van fraude betaalt de consument een bepaalde som aan een organisatie in de hoop een veelvoud van die som te kunnen innen. Om dat voor mekaar te krijgen moet hij een aantal andere consumenten zo ver krijgen om dezelfde som te betalen aan de betrokken organisatie. Alle consumenten samen vormen zo een piramide. Hoe hoger de consument in de piramide-organisatie staat, hoe groter de kans dat hij veel geld kan verdienen.

Zoals bij ponzifraude vallen fraudeurs door de mand als er te weinig nieuwe beleggers bijkomen.

Concreet wordt als volgt te werk gegaan bij piramidefraude met beleggingen: de initiatiefnemer van de piramide biedt potentiƫle beleggers beleggingen aan waarop een zeer interessant rendement wordt beloofd dat ver boven het marktrendement ligt. Daarop ontvangt de initiatiefnemer de eerste stortingen van beleggers die zich laten verblinden door de voorgespiegelde winst. In tegenstelling tot wat de beleggers wordt beloofd, wordt hun geld echter nooit belegd. De beleggers worden daarentegen gevraagd om zelf nieuwe beleggers aan te brengen, waarbij hun opnieuw een winststijging wordt beloofd. Nieuwe beleggers die in het systeem instappen, brengen geld binnen, dat alweer niet wordt belegd, maar deels wordt gebruikt om de eerste beleggers te vergoeden. Op die manier groeit de piramide geleidelijk aan en, zolang nieuwe beleggers in het systeem stappen, blijven de bovenste lagen van de piramide geld ontvangen. Die aangroei kan echter niet eindeloos blijven duren. Als de onderste lagen van de piramide geen nieuwe leden meer kunnen werven, stort de hele piramide in. Als dat gebeurt, zullen de meeste beleggers hun begininleg nooit meer (deels of volledig) kunnen recupereren.

Indien bij een piramidesysteem de consument tegen betaling kans maakt op een vergoeding die eerder voortkomt uit het aanbrengen van nieuwe consumenten in het systeem dan uit de verkoop of het verbruik van producten, vormt dit een oneerlijke handelspraktijk. Consumenten die aan deze piramidemechanismen meewerken riskeren niet enkel hun geld te verliezen maar zijn ook medeplichtig aan een strafrechtelijk misdrijf.