Consumenten

Een lucratieve investering. Een niet te missen opportuniteit. Oplichters spiegelen consumenten een fantastische deal voor die veel geld oplevert. De aankoop van aandelen of exotische financiële producten volstaat om megawinsten te boeken. In werkelijkheid krijgen consumenten fictieve aandelen of waardeloze financiële producten in handen. De oplichters gaan intussen lopen met hun centen. De consumenten blijven berooid achter. Dat is boiler room-fraude.

De oplichters gaan zeer gewiekst te werk. Ze doen zich voor als erkende dienstverleners. Ze hebben een professioneel ogende website. Ze zorgen ervoor dat een eerste investering steeds winstgevend is. Op die manier winnen ze het vertrouwen van consumenten. Van zodra die bereid zijn om hogere bedragen te investeren, loopt het snel mis. Nieuwe investeringen zijn verlieslatend. Als consumenten hun geld terugvorderen, blijkt dat niet mogelijk zonder bijkomende stortingen.

De oplichters schrikken er niet voor terug om consumenten zwaar onder druk te zetten om mee te stappen in hun verhaal. De Engelse benaming verwijst naar zulke praktijken: een boiler room is een plek waar verkopers met agressieve praatjes dubieuze producten aan de man proberen te brengen.