search_api_autocomplete

Fraude met cryptomunten

Bij fraude met cryptomunten overhalen oplichters consumenten om te beleggen in zogezegde cryptomunten door te benadrukken dat het een veilige, eenvoudige en erg lucratieve belegging is. Ze proberen je vertrouwen te winnen door je ervan te overtuigen dat je geen expert hoeft te zijn om in cryptomunten te beleggen.

De verkopers beweren met deskundigen te werken die jouw beleggingen beheren. Ze beloven dat je het gestorte geld op elk ogenblik kan opvragen of dat het gewaarborgd is. Maar één ding is zeker: de gedupeerden zien hun geld nooit terug!

Opgelet! Op internet doen valse persartikels de ronde met valse ‘verklaringen’ of ‘interviews’ waarin BV’s buiten hun weten, beleggingen in cryptomunten aanprijzen. Die artikels circuleren op websites met fake news en op Facebook waar ze opduiken via gesponsorde advertenties.

De bedoeling van die praktijk is je vertrouwen te winnen met foto’s van BV’s uit de sport-, zaken- of mediawereld. Op die manier trachten de fraudeurs je te overhalen om in te gaan op hun beleggingsaanbiedingen die helaas te mooi zijn om waar te zijn.

 

 

 

Ben je bang dat een aanbod een poging tot oplichting is?

Ben je slachtoffer van beleggingsfraude of kredietfraude en weet je je geen raad?

Neem onmiddellijk contact op met de FSMA.

 

Trap niet in de val, volg onze adviezen!
 

  • Controleer altijd de identiteit van de aanbieder: zijn naam, zijn maatschappelijke zetel, het land waar hij beweert gevestigd te zijn, zijn contactgegevens, zijn vergunning voor dergelijke aanbiedingen ...

    Vertrouw nooit een aanbieder die je niet duidelijk kan identificeren. Als de onderneming buiten de Europese Unie is gevestigd, bedenk dan dat er moeilijkheden kunnen ontstaan mocht je in een conflictsituatie terechtkomen en een rechtsvordering willen instellen.
  • Wees beducht voor 'cloned firms'.

    Dat zijn ondernemingen die zich uitgeven voor andere, legitieme ondernemingen waarmee ze geen enkele band hebben. Vaak gaat het om identiteitsdiefstal. Door de e-mailadressen of de contactgegevens van beide ondernemingen te vergelijken, kan je de fraude op het spoor komen.
  • Wees ook op je hoede als de onderneming of de website van de onderneming nog niet lang bestaat.

    Dat is vaak het geval bij frauduleuze platformen voor handel in cryptomunten. Meestal bestaan ze nog geen jaar.
     
  • Vraag de aanbieder altijd om je duidelijke en verstaanbare informatie te bezorgen. Lees die informatie met een kritische blik.

    Beleg nooit in een product als je niet perfect begrijpt wat het precies inhoudt. Controleer altijd de informatie die je krijgt.
     
  • Vele platformen voor handel in cryptomunten beloven een gewaarborgd rendement of een volledige kapitaalbescherming.

    Zo’n belofte is in de wereld van cryptomunten een grote illusie!
  • Kijk uit als je contactpersoon je vraagt om geld over te maken naar een bankrekening in een ander land dan waar de aanbieder gevestigd is.

  • Tot slot, wees op je hoede als een verkoper je buitensporige winst belooft. 

    Als een rendement te mooi is om waar te zijn, is het dat meestal ook!