f. Technische bijsluiter bij de kostentool – disclaimer
De kostentool geeft een theoretische berekening van de impact van kosten op het resultaat (rendement/pensioenkapitaal). Het werkelijke jaarlijkse of totale rendement en het werkelijke pensioenkapitaal kunnen in uw persoonlijke situatie sterk afwijken van deze simulatieberekening.
De kostentool houdt rekening met de belangrijkste kosten die een impact hebben op de pensioenprestatie, met name de instapkosten (aangerekend op de bijdragen) en de lopende kosten (onttrokken aan de spaarreserve). Naast deze kosten moet u ook rekening houden met kosten die verbonden zijn aan een specifieke gebeurtenis (‘occasionele kosten’). Zo is het bijvoorbeeld mogelijk dat een vraag tot overdracht van de reserve naar een andere instelling ook gepaard gaat met kosten. De kostentool houdt geen rekening met de impact van deze occasionele kosten.
Bij de simulaties gaat de kostentool ervan uit dat bij overlijden de reeds opgebouwde reserves worden uitbetaald aan de nabestaanden (dit wordt in het jargon 'uitgesteld kapitaal met terugbetaling van de reserves' genoemd, afgekort UKMR).
De kostentool houdt geen rekening met de fiscale behandeling van de pensioenproducten, met inbegrip van de impact van eventuele taksen op de bijdragen. De impact van de fiscaliteit kan bovendien variëren volgens de omstandigheden eigen aan uw situatie. Er wordt ook vanuit gegaan dat er geen premies worden ingehouden voor een eventuele overlijdens- of arbeidsongeschiktheidsverzekering.
De kostentool houdt geen rekening met de impact van inflatie. Inflatie is een factor waarmee ook spaarders rekening moeten houden: het inflatiepercentage moet je in mindering brengen van het interestpercentage op je spaargeld of belegging om het effectieve rendement te kennen. Het gespaarde bedrag wordt gaandeweg immers minder waard. Meer informatie: Welke invloed heeft inflatie op je spaargeld?