search_api_autocomplete

Sustainability-related disclosure in the financial services sector (SFDR)

On this page

Wat is de SFDR-verordening?

De SFDR-verordening is erop gericht kapitaal te heroriënteren naar duurzame investeringen en greenwashing te voorkomen door te zorgen voor meer transparantie bij de financiële marktdeelnemers. Met de informatieverplichtingen die de SFDR oplegt, wil zij de informatie-asymmetrie tussen financiële marktdeelnemers en beleggers verminderen. Deze informatieverplichtingen houden in dat rekening moet worden gehouden met duurzaamheidsfactoren, zowel op ondernemingsniveau (‘entity level’) als op productniveau (‘product level’).

De SFDR-verordening is van toepassing op financiële marktdeelnemers en financieel adviseurs, zoals banken, verzekeringsondernemingen en vennootschappen voor vermogensbeheer, alsook op financiële producten zoals beleggingsfondsen, pensioenproducten en verzekeringsgebaseerde beleggingsproducten.

Zo zijn vermogensbeheerders en financieel adviseurs sinds maart 2021 verplicht om hun klanten te informeren over de wijze waarop ze duurzaamheidsrisico’s integreren in hun portefeuillebeheer of bij het verstrekken van beleggingsadvies. Vermogensbeheerders moeten bijvoorbeeld uitleggen hoe ze rekening houden met milieueffecten, zoals de uitstoot van broeikasgassen, wanneer ze ondernemingen selecteren om in te beleggen. Daarnaast moeten ze informatie verstrekken over de voornaamste negatieve gevolgen van hun beleggingsbeslissingen op de duurzaamheidsfactoren. Dat kan informatie zijn over de maatschappelijke en ecologische impact van de ondernemingen, zoals hun koolstofvoetafdruk, hun waterverbruik of de arbeidsomstandigheden van de werknemers in de toeleveringsketen. 

Kortom, de financiële actoren moeten gedetailleerde en verstaanbare informatie verstrekken om de beleggers te helpen een geïnformeerde en doordachte beleggingsbeslissing te nemen. 

Wat is de rol van de FSMA?

De FSMA is aangesteld als de bevoegde autoriteit voor het handhaven van deze verordening. Aan de hand van een risicomodel waakt ze erover dat de duurzaamheidsinformatie die de ondernemingen publiceren correct, duidelijk, niet-misleidend, toereikend en transparant is, teneinde elke risico op greenwashing te vermijden. 

Circulaires, mededelingen en praktijkgids
Mededelingen