search_api_autocomplete

Benchmarks (klimaat, ESG)

On this page

Wat is de benchmarkverordening?

De benchmarkverordening (Benchmark Regulation) voert naast twee categorieën van klimaatbenchmarks – 'klimaattransitie' en 'akkoord van Parijs' – ook bepaalde transparantieregels in aan de hand van rapporteringsvereisten over de ESG-factoren.

Bedoeling van de creatie van nieuwe benchmarks die rekening houden met de koolstofvoetafdruk van de onderliggende activa, is de beleggers te helpen die duurzame beleggingsproducten zoeken. Bovendien stelt de openbaarmaking van verschillende ESG-factoren in de benchmarkverklaring en de methodologie de marktdeelnemers in staat om met kennis van zaken beslissingen te nemen. De hoofddoelstelling is de consumenten en de beleggers te beschermen via meer transparantie en via minimale regels over onder meer de uitsluiting.

Wat is de rol van de FSMA?

De FSMA is aangesteld als bevoegde autoriteit voor het toezicht op de naleving van de benchmarkverordening. Krachtens die verordening beschikt de FSMA met name over toezichts- en onderzoeksbevoegdheden in verband met het verzoeken om, vorderen van of toegang krijgen tot inlichtingen van eenieder die betrokken is bij de aanbieding van, en de aanlevering van gegevens voor een benchmark.