Wat is de norm ‘Europese groene obligaties’?
Groene obligaties spelen een belangrijke rol bij de financiering van activa die nodig zijn voor de overgang naar een koolstofarme economie. Vanaf 21 december 2024 zullen de emittenten niet langer uitsluitend particuliere normen moeten naleven wanneer zij een groene obligatie uitgeven. Met de Europese norm voor groene obligaties krijgt de Europese Unie een referentienorm.
De norm wordt vrijwillig toegepast. Emittenten die het label ‘EU Green Bonds’ willen gebruiken, moeten dus aan een aantal vereisten voldoen. Die vereisten zijn afgestemd op de gedetailleerde criteria van de Taxonomieverordening aan de hand waarvan groene economische activiteiten worden gedefinieerd. De norm waarborgt een mate van transparantie die tot de beste marktpraktijken behoort en voert toezicht in, door de Europese Autoriteit voor Effecten en Markten (ESMA), op ondernemingen die, vóór en na uitgifte van groene obligaties, externe toetsingen uitvoeren.
Wat is de rol van de FSMA?
De FSMA zal het prospectus goedkeuren voor obligaties die het label ‘Europese Groene Obligatie’ dragen. Zij zal ook nagaan of de betrokken emittenten de door de verordening vereiste informatiefiches en –verslagen publiceren (waaronder het verslag over de bestemming van de fondsen) en of die de vereiste informatie bevatten conform de verordening.