Wat zijn ‘ESG-gegevens’?
Van ‘ESG-gegevens’ zijn meerdere definities in omloop die onderling verschillen. Om die verschillen te overstijgen stelt IOSCO, de internationale organisatie van toezichthouders op de financiële markten, de volgende definitie voor:
“ESG data products”: refer to the broad spectrum of data products that are marketed as providing either a specific E, S, or G focus or a holistic ESG focus on an entity, financial instrument, product or company’s ESG profile or characteristics or exposure to ESG, climatic or environmental risks or impact on society and the environment, whether or not they are explicitly labelled as “ESG data products”
Een ESG-gegevensverstrekker (Ecologisch, Sociaal, Governance) is een entiteit die gespecialiseerd is in het inzamelen, analyseren, controleren en verstrekken van informatie over de prestaties die ondernemingen leveren op ecologisch, sociaal en governancevlak. Die gegevens kunnen worden gebruikt door beleggers, vermogensbeheerders, ondernemingen en ook consumenten om inzicht te verwerven in het duurzaamheidsprofiel van de onderneming waarin ze beleggen, waarmee ze samenwerken of waarvan ze producten of diensten kopen.
De activiteit van ESG-gegevensverstrekker is momenteel geen gereglementeerde activiteit
Op dit ogenblik is het verstrekken van ESG-gegevens als dusdanig niet gereglementeerd, noch op Belgisch, noch op Europees niveau. Deze activiteit valt immers niet onder de Europese Verordening over ESG-ratingactiviteiten, die transparantieverplichtingen zal opleggen aan ESG-ratingbureaus, meer bepaald over de methoden, aannamen en bronnen die gebruikt worden om ratings op te stellen.
In de Verordening over ESG-ratingactiviteiten is evenwel al voorzien dat de Europese Commissie de Verordening zal evalueren met het oog op een toekomstige herziening. Bij die evaluatie zal zij onder meer nagaan of ESG-gegevensverstrekkers moeten worden opgenomen in het toepassingsgebied van de Verordening. Anders gezegd, de uitbreiding van het toepassingsgebied van de Europese Verordening over ESG-ratingactiviteiten tot het verstrekken van ESG-gegevens wordt nu al uitdrukkelijk overwogen. De Europese wetgever wil meer tijd en informatie om de relevantie en opportuniteit van een dergelijke uitbreiding te beoordelen.
Toch is het mogelijk dat ESG-gegevens bijvoorbeeld worden gebruikt om duurzaamheidsverslagen van ondernemingen op te stellen, of om zogenaamde ‘duurzame’ financiële producten te ontwikkelen. Het is dan ook belangrijk erop toe te zien dat de informatieketen op solide grondslagen berust waarvan de betrouwbaarheid kan worden gecontroleerd.
Daartoe bevatten de IOSCO aanbevelingen een aantal kernbeginselen voor ESG-gegevensverstrekkers teneinde de kwaliteit van de informatieverstrekking aan beleggers te verbeteren en de marktintegriteit te bevorderen.
De FSMA brengt enkele goede praktijken onder de aandacht van de financiële entiteiten
In het licht van de IOSCO-aanbevelingen brengt de FSMA de volgende goede praktijken onder de aandacht van de ondernemingen die een beroep doen op ESG-gegevensverstrekkers.
- Controleer of de methodologie van de ESG-gegevensverstrekker transparant is.
De gegevensverstrekker vermeldt duidelijk zijn methodologieën, inclusief de onderliggende informatiebronnen, beoordelingscriteria en methodologieën van het ESG-dataproduct. Het is essentieel dat de eindgebruiker het dataproduct goed begrijpt. Zo kan hij de resultaten ervan zelf interpreteren en eventuele afwijkingen of lacunes identificeren.
- Bekijk of de procedures van de ESG-gegevensverstrekker voldoende solide zijn.
Beschikt de gegevensverstrekker over solide procedures om de juistheid, betrouwbaarheid en coherentie van de verstrekte ESG-gegevens te garanderen? De gegevensverstrekkers zouden procedures moeten uitwerken om de kwaliteit van de gegevens te controleren en te verifiëren, om zo het risico op fouten te vermijden en een objectieve beoordeling te garanderen. Ze zorgen ervoor dat elke fout die ex post wordt vastgesteld, zo snel mogelijk en in alle transparantie wordt rechtgezet ten aanzien van de gebruikers.
- Identificeer de potentiële belangenconflicten van de ESG-gegevensverstrekker.
De ESG-gegevensverstrekker vermijdt belangenconflicten. In dat verband identificeert, beperkt en onthult hij de werkelijke of potentiële belangenconflicten die de onafhankelijkheid en de objectiviteit van zijn activiteiten in het gedrang kunnen brengen.