search_api_autocomplete

Corporate sustainability reporting (CSRD)

On this page

Wat is de CSRD-richtlijn?

De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) is een erg belangrijk onderdeel van het 'pakket' regels over duurzame financiering. Het is de eerste schakel in de keten van regels: de CSRD stelt de publicatie van duurzaamheidsinformatie verplicht voor een groot aantal ondernemingen, waaronder alle vennootschappen die op een gereglementeerde markt zijn genoteerd (behalve de micro-ondernemingen­). De vennootschappen moeten de nieuwe rapporteringsstandaarden – de European Standards for Sustainability Reporting (ESRS) – gebruiken bij hun rapportering. Die standaarden voeren een nieuw geharmoniseerd kader in voor de verstrekking van duurzaamheidsinformatie door de ondernemingen met activiteiten in de Europese Unie. Thans gaat het daarbij om een vijftigtal grote vennootschappen die op de gereglementeerde markt Euronext Brussels zijn genoteerd. Dat aantal zal geleidelijk stijgen.

Doelstelling van deze reglementering is dus de betrouwbaarheid te garanderen van de informatie die de ondernemingen verstrekken over milieu-, sociale, mensenrechten- en governancekwesties. De kwaliteit van de gepubliceerde informatie zal aan een externe controle worden onderworpen (in de vorm van een 'assurance').

Dit nieuwe kader strekt ertoe beleggers, consumenten, beleidsmakers en andere belanghebbenden in staat te stellen zich een beeld te vormen van zowel de impact van de activiteiten van de ondernemingen op mens en milieu, als van de wijze waarop duurzaamheidskwesties de vennootschap beïnvloeden. 

Wat is de rol van de FSMA?

De FSMA controleert de naleving van de CSRD-richtlijn door de vennootschappen die op de gereglementeerde markt Euronext Brussels zijn genoteerd (met uitzondering van de micro-ondernemingen), waarvan zij de periodieke informatie controleert. 

Met het oog op dat toezicht stelt de FSMA een jaarlijks controleplan op, dat inzonderheid op een analyse van de risico’s is gebaseerd en rekening houdt met de in haar jaarlijks actieplan vastgelegde prioriteiten. Die prioriteiten worden bepaald in het licht van de op Europees niveau vastgestelde prioriteiten. De FSMA gaat niet enkel na of de informatie aanwezig is, maar ook of ze volledig en begrijpelijk is. Verder controleert ze de coherentie tussen de informatie in het duurzaamheidsverslag en de informatie in de andere delen van het jaarlijks financieel verslag, onder meer de financiële informatie in de financiële overzichten en de toelichtingen daarbij. Het gaat daarbij dus om een kwalitatieve controle.

De FSMA zal er vooral aandachtig op toezien dat de duurzaamheidsverklaringen van de genoteerde vennootschappen geen misleidende beweringen bevatten. In dat opzicht zal zij de kwaliteit en de degelijkheid van de gepubliceerde informatie 'challengen' om elke poging tot greenwashing te voorkomen.

Lijsten
Circulaires, mededelingen en praktijkgids
CSRD Schema
Studies