search_api_autocomplete

EU Taxonomy for sustainable activities

KENNISGEVING

In februari 2025 heeft de Europese Commissie, in het kader van een Omnibus hervormingsproject, voorstellen gepubliceerd die tot doel hebben belangrijke aanpassingen te doen aan de Taxonomieregelgeving, om die te vereenvoudigen. Deze voorstellen worden op dit moment op Europees niveau besproken. Als ze worden aangenomen, zal de huidige pagina worden aangepast.

On this page

Wat is de Taxonomie?

De Taxonomieverordening zet een kader op om te beoordelen in welke mate een economische activiteit als ecologisch duurzaam kan worden aangemerkt.

Deze Verordening legt meer bepaald criteria vast om te beoordelen in welke mate beleggingen in welbepaalde economische activiteiten daadwerkelijk duurzaam zijn. Volgens deze Verordening moeten bepaalde ondernemingen bijvoorbeeld verslag uitbrengen over het percentage van hun omzet en uitgaven dat ecologisch duurzaam is.

De Taxonomieverordening brengt dus meer transparantie in economisch duurzame activiteiten.

Wat is de rol van de FSMA?

In het kader van haar toezicht op de zogenaamde ‘periodieke’ informatieverstrekking door genoteerde vennootschappen controleert de FSMA de informatie die de Taxonomieverordening vereist. Zij controleert een vijftigtal grote genoteerde vennootschappen op de gereglementeerde markt Euronext Brussels. Dat aantal zal geleidelijk aan toenemen aangezien het toepassingsgebied van de Taxonomieverordening gemodelleerd is op de CSRD-richtlijn. Op termijn zal de FSMA de informatieverstrekking controleren als voorgeschreven door de Taxonomieverordening bij alle vennootschappen die genoteerd zijn op een gereglementeerde markt (behalve de micro-ondernemingen).

Voor dit toezicht stelt de FSMA een jaarlijks controleplan op, met name gebaseerd op een analyse van de risico’s en rekening houdend met de prioriteiten die zijn vastgelegd in haar jaarlijks actieplan. Voor het vaststellen van die prioriteiten werd rekening gehouden met de prioriteiten op Europees niveau. Aldus controleert de FSMA of de informatie is verstrekt maar ook of ze volledig en verstaanbaar is, en gaat ze na of die informatie meer bepaald strookt met de financiële informatie. Ze verricht dus een kwalitatieve controle.

In het kader van haar bevoegdheid om financiële producten te controleren, controleert de FSMA eveneens, krachtens de Taxonomieverordening, bepaalde precontractuele informatie die gepubliceerd werd alsook de periodieke verslagen.

Circulaires, mededelingen en praktijkgids