search_api_autocomplete

Duurzaam beleggen

Wat is duurzaam beleggen? 

Bij duurzaam beleggen houdt de belegger niet alleen rekening met financiële aspecten zoals rendement en risico, maar hij kiest ook voor een investering in bedrijven die een positieve bijdrage leveren op het vlak van leefmilieu, sociale thema’s en goed bestuur. 

Deze drie thema’s worden vaak gegroepeerd onder het Engelse acroniem ESG. Dat staat voor Environment (leefmilieu), Social (sociale thema’s) en Governance (goed bestuur).

Hoe werkt het? 

Bij duurzaam beleggen komt het erop aan om de investeringen te oriënteren naar economische activiteiten en projecten die invulling geven aan ESG-thema’s. 

Het thema leefmilieu heeft betrekking op matiging van en aanpassing aan klimaatverandering. Maar ook op het milieu in ruimere zin, zoals het behoud van de biodiversiteit, het voorkomen van verontreiniging, het bevorderen van de circulaire economie en het duurzame gebruik en de bescherming van water.

Het sociale thema heeft betrekking op ongelijkheid, inclusie, arbeidsverhoudingen, relaties met werknemers, investeringen in menselijk kapitaal en gemeenschappen, alsook op het respecteren van mensenrechten.

Goed bestuur, met inbegrip van managementstructuren, bedrijfscultuur en beloning van het management, speelt een fundamentele rol bij het opnemen van sociale en ecologische overwegingen in het besluitvormingsproces.

Welke regels gelden er? 

Een geheel van Europese regels biedt beleggers houvast bij het nemen van beslissingen over duurzaam beleggen. 

Een aantal regels wil meer transparantie brengen door bepaalde ondernemingen te verplichten relevante, vergelijkbare en betrouwbare duurzaamheidsinformatie te verstrekken en een duurzaamheidsverslag te publiceren. 

Andere regels verplichten ondernemingen om de duurzaamheidsrisico’s te beheren waarmee ze zelf worden geconfronteerd. 

Er gelden specifieke transparantieregels voor financiële producten die ecologische of sociale kenmerken promoten of duurzame investeringen tot doel hebben. 

Bepaalde wettelijke kaders zijn op vrijwillige basis van toepassing. Dat is het geval met de geldende reglementering voor de uitgifte van Europese groene obligaties.

Gedragsregels verplichten ondernemingen die bepaalde financiële diensten verlenen om in hun belangenconflictenbeleid, hun productgoedkeuringsproces en de geschiktheidstoets rekening te houden met duurzaamheidsfactoren.

Wat doet de FSMA?

Zowel nationaal als internationaal speelt de FSMA een vooraanstaande rol bij de ontwikkeling van de reglementering inzake duurzame financiering en meer specifiek bij de preventie van greenwashing. Dat is de praktijk waarbij het duurzame karakter van een product of dienst beperkt zou blijven tot een marketingargument dat de consument kan misleiden. 

Waar vindt u meer informatie?

Voor meer informatie over dit onderwerp: Duurzame financiering